LAKE DISTRICT ZWERFTOCHT

Het Lake District is het uiterste noordwesten van Engeland, tegen de schotse grens aan. Een landschap van glooiende heuvels overlopend in ruigere bergkammen: de Cumbrian Mountains met scherpe toppen die reiken tot 1000 mtr. hoogte. Het gebied heeft zijn naam te danken aan de vele meren en de 'tarns', kleine ondiepe waterpartijen met een grote verscheidenheid aan planten. In de dalen vind je kleine authentieke dorpjes met uit natuursteen opgetrokken huisjes, omgeven door de zo karakteristieke ontelbare muurtjes van gestapelde stenen. Op deze reis beleef je de veelzijdigheid van de natuur optimaal: vanuit een comfortabel hostel of natuurcampings, maar vooral ook door het wild kamperen.
Je loopt soms pittige afstanden, maar je inzet wordt beloond met de schitterendste vergezichten die het Lake District kent.
Een zwerftocht voor wie er in het voor- of najaar even helemaal tussenuit wil!

De zwerftocht is dit jaar in de periode van 22 september t/m 1 oktober.

____ De zwerftocht van dag tot dag ____

Dag 1
We vertrekken rond 14.00 vanaf het Station Utrecht. Per minibus gaan we naar de haven van Rotterdam, waar we aan boord gaan van de P&O Ferry. Daar hebben we ruimschoots de tijd om uitgebreid met elkaar kennis te maken via sandwich, restaurant of bar.

Dag 2
We beginnen de dag met, als je dat wilt, het bekende engelse ontbijt compleet met worstjes, witte bonen in tomatensaus en veel eieren. Gewoon ontbijten kan uiteraard ook. 's Ochtends om 7.30 meert het schip af in de haven van Hull. Je hoeft je niet druk te maken over links rijden, laat dat maar aan ons over. Kijk gewoon uit het raam en geniet van dit andere landschap.
In de loop van de ochtend komen we aan bij de 'Ingleton Falls'. Hier lunchen we en maken een wandeling van 7,5 km. langs de vele watervallen. Dit is een van de mooiste wandelingen in de Yorkshire Dales!
's Middags vervolgen we onze weg naar het Lake District waar we ons kamp opslaan op een camping aan de oevers van een schitterend meer. We koken samen en gaan ons voorbereiden op de zwerftocht.

Dag 3
Na een goede nachtrust gaan we op pad naar ons vertrekpunt, een oude steengroeve. Via glooiende en stijgende heuvelruggen zoeken we onze weg naar de grillige top van de Helvellyn, een berg die uitziet over een landschap dat wel met de Alpen vergeleken wordt.
Via bergen met namen als de Nethermost Pike en de Dollywagon Pike komen we aan bij de Grisdale Tarn, een van de vele glinsterende bergmeertjes die we tegenkomen. Hier slaan we ons kamp voor de avond op.

Dag 4
Na het ontbijt breken we het tentenkamp op en gaan langs een van de talrijke riviertjes, die het water vanaf de bergen naar zee afvoeren, naar het kleine plaatsje Grasmere. Hier doen we onze inkopen voor het avondeten en gaan naar Stickle Tarn, een spiegelend bergmeertje in een kom omgeven door bergen. Hier maken we een bivak en genieten van de rust en de ruimte. 's Avonds samen koken en eten.

Dag 5
Vandaag maken we een doorsteek naar WastWater, een groot meer van wel 70 mtr. diep. Via Stake Pass en Styhead Pass dalen we af naar het meer alwaar we te gast zijn op de Barn Door Camping, een kleine natuurcamping. Hier zullen we twee nachten verblijven.

Dag 6
Je hebt vandaag de keuze uit een paar leuke wandelingen: een beklimming van de hoogste berg van Engeland, de Scafell Pike van bijna 1000 mtr. hoog, of een wandeling rond het meer, maar misschien wil je wel gewoon lekker in de zon zitten. De tenten laten we in ieder geval staan. 's Avonds treffen we elkaar weer bij het eten en onder het genot van een lekker flesje wijn kunnen we onze belevenissen uitwisselen, altijd waarheidsgetrouw en nooit overdreven.

Dag 7
Vandaag gaan we op pad naar Buttermere. Na een tocht langs slingerende beekjes, over groene heuvels en bergen ligt het dal van Buttermere, diep en groen, met zijn glinsterende meer, aan onze voeten. We dalen af en zoeken de natuurcamping (met douches) op in Buttermere. De omgeving nodigt uit voor een mooie avondwandeling, maar lekker kletsen bij de tent kan natuurlijk ook!

Dag 8
Dwars door de Keskadale gaan we vandaag via de dalen en valleien naar het plaatsje Keswick. Terug in de bewoonde wereld. We overnachten hier in een hostel. Hier kun je weer bij je overige bagage. Na een verfrissende douche omkleden en voor je het weet zit je moe maar voldaan in de pub. Hier drinken we op de geslaagde tocht en zullen we ook een typisch engelse avondmaaltijd eten.

Dag 9
Na het ontbijt pakken we in en rijden naar York. Dit is met haar rijke geschiedenis en fraaie middeleeuwse centrum een van de mooiste stadjes van Engeland. Je hebt de gelegenheid op je gemak het plaatsje te bekijken en te lunchen. Na ons bezoek aan York rijden we verder naar de boot in Hull. Aan boord lekker eten, misschien wel adressen uitwisselen, en in gedachten de tocht nog eens over doen. Een bar en zelfs dansgelegenheid aan boord sluiten een heerlijke vakantie af.

Dag 10
Na het ontbijt komen we om 7.30 aan in Rotterdam. Met onze bus brengen we je weer naar het Station Utrecht waar de weg naar huis begint.Het blijft omschakelen na 'er even tussenuit te zijn geweest' maar je bent weer helemaal bijgetankt en een ervaring rijker!